Din Spania, cel care a trăit „o jumătate de viaţă în comunism şi o jumătate în capitalism” a răspuns cu promptitudine întrebărilor noastre. Mai mult, chiar dacă are domiciliul stabil în străinătate, Nicu Covaci demonstrează că ştie foarte bine situaţia din ţară.
• Jurnalul Naţional: Cum au reacţionat românii din Spania la protestele din România?
Nicu Covaci: Din păcate, nu sunt în contact cu mulţi români de aici, iar cei pe care i-am întâlnit nu par foarte entuiziasmaţi... La ora aceasta cu parodiile create vadit ca să scoată oamenii în stradă, atât în Grecia şi Italia, chiar şi în SUA sau România, instinctul sănătos al românului îl duce la concluzia că trebuie să stea şi să aştepte că trece şi asta... Din păcate, nu îşi poate imagina cum trece şi ce va veni.
• Perspectiva României se vede la nivel de bârfă, cand se va discuta ceva esenţial pentru viitorul ei?
România a fost săpată de forţe să le zicem oculte încă de decenii. Eu când am ajuns în Germania m-am suit pe pereţi de turbarea provocată de emisiunile de radio, TV sau reviste şi ziare... Numai imagini scabroase cu mizerie, foamete, ţigani, sărăcie, murdărie... Ce să-ţi spun? Atâta nedreptate m-a făcut să fiu susceptibil, de la bun început, referitor la imaginea corectitudinii unei aşa-zise democraţii şi libertăţi, de care s-ar bucura cetăţenii din vestul Europei. România a fost una dintre ţările cele mai bogate din Europa, cu o agricultură înfloritoare (eram numiţi „grânarul Europei”) şi să nu uităm că avem de la petrol, aur, cărbuni, fier la cupru şi aluminiu, mai avem şi păduri şi ape etc. etc. Dar, corect, ar trebui să spun că... aveam!
• Acest guvern a ştiut vreodată să ţină volanul în mână? Sau a condus ilegal, fără carnet de conducere?
Noii noştri politicieni, reprezentanţi ai libertăţii şi democraţiei, au reuşit, din singura ţară care se mândrea că nu e datoare nimănui, niciunde (pentru asta, cineva a plătit cu viaţa), aceste păpuşi fără consistenţă, au reuşit să vândă tot ce se putea vinde... Şi încă mai strigă: „unde sunt investitorii”? Păi românii nu ştiu că trăiesc într-o ţară care nu le mai aparţine? Că tot ce le putea asigura existenţa este în mâinile unor speculanţi care nu se vor da în lături de la nimic? Cele două mari puteri din Răsărit şi Apus au pus ochii pe noi de multă vreme, noi având ghinionul să ne aflăm exact la graniţa lor de influenţă, iar bătălia e mare şi de durată!
• După 22 de ani de la Revoluţie, România e degradată moral? Ce are de făcut cetăţeanul de rând?
După 22 de ani de la acea Cacealma (şi nu revoluţie, cum au crezut mulţi şi şi-au sacrificat şi viaţa pentru ea), România nu este degradată doar moral, s-au tăiat toate aripile cetăţeanului de rând, sădind în sufletul lui doar teamă şi panică. „Divide et impera” funcţionează de mii de ani. Am reuşit (desigur voit de către cine ţine volanul) să ne facem de râs în toată Europa. Eu dacă spun cuiva că vin din România, înnebunesc observând cum îi pică faţa. Multă lume mă ia în braţe şi aici, dar nu am voie să zic că sunt român, şi atunci când o spun... se aşterne liniştea aceea penibilă.
La toate evenimentele culturale internaţionale Institutul Cultural Român trimite doar ţigani şi manelişti, de parcă ăştia ne-ar reprezenta cumva! Jos pălăria pentru harul ce le-a dat Dumnezeu, dar cultura ţigănească nu este cultura românească decât în măsura în care s-a adaptat la spiritul şi ţinuta morală a ţării!
• Poate fi pomanageala (mici, fasole, găleţi gratis) boala care macină poporul român?
Trăsătura dominantă a poporului român este cel mai bine subliniată în „Mioriţa”: fatalismul! N-avem şira spinării, suntem laşi şi proverbele noastre nu ne ajută cu nimic: „capul plecat sabia nu îl taie” e o minciună! Şi nu te fă frate cu dracul niciodată, că de e să treci puntea te trezeşti singur... zic eu... dar nu mă crede nimeni. Am trăit jumătate de viaţă în comunism şi jumătate în capitalism. Dacă înainte am avut probleme cu comuniştii, azi am mai mari probleme cu capitaliştii. Am învăţat şi proverbe frumoase de la cine nu mă aşteptam: „o bucurie împărtăşită e o bucurie dublă”. Păi oameni buni, dacă eu îţi fac ţie o bucurie şi mă bucur de bucuria ta şi tu o faci altuia şi te bucuri să-l vezi bucuros, dacă toată lumea ar respecta acest proverb! Paradisul e aici, pe planeta asta, nu în ceruri! Dar avem ochii legaţi şi nu vedem nişte lucruri atât de simple.
• Am reuşit performanţa să ne fi schilodit sufletul?
Da, am reuşit să ne lăsăm schilodiţi şi sufleteşte... ni s-a injectat un virus fioros care face omul să creadă că ajunge să îşi calce pe inimă şi mândrie, să facă jocurile celor de sus, că îi va merge bine şi automat se va îmbogăţi! „Nu există bogăţie fără furtişag” spune un alt proverb german! Lumea bogaţilor de azi este lumea speculanţilor care nu ştiu ce înseamnă să muncească, munca e pentru „neiniţiaţi” şi de aceea se cultivă îndobitocirea! De ce nu se învaţă nimic în şcoli? Păi atunci copiii de azi şi oamenii de mâine ar putea înţelege, ar putea pune întrebări! Dar nu, este nevoie de mână de lucru ieftină şi dacă se poate fără creier!
• În vremuri de criză, am sacrificat cultura. Am semnat, astfel, certificatul de deces al naţiei române?
Nu am sacrificat cultura, ni s-a interzis să mai avem cultură şi asta este altceva. Eram un popor cu mult bun simţ, sensibil, creativ. Nu degeaba cultura noastră străveche, chiar precreştină, mai dăinuie şi azi pe alocuri... dar se munceşte asiduu să netezim orice iniţiativă care ar putea demonstra un anume nivel cultural. Mediile sunt în mina celor care vor doar să câştige bani sau a politicienilor care vor putere şi atunci s-a renunţat la ce a avut această ţară mai valoros: spiritul şi omenia. Acestea sunt cele mai scumpe dintre toate cele ce ne-au fost furate.
• Mai ai chef să crezi în cineva şi să votezi?
A crede înseamnă a nu şti. Nu pot să cred în nici un politician când ştiu cum se ajunge acolo. Am fost şi eu curtat să mă facă parlamentar... păi ajungeam coleg cu Becali! Mi s-a spus că doar 20 la sută din populaţie mai votează şi dacă aş candida eu ar vota 80 la sută. I-am trimis acasă pe cei ce îmi făceau curte. Eu nu intru în hora nimănui şi politică am făcut şi fac, cu mai mare convingere şi eficienţă, de pe scenă!
• Patriotismul i-a scos pe români în stradă? Ce crezi că pot schimba aceste proteste?
Desigur că un număr mare de oameni au ieşit în stradă să declare că nu sunt multumiţi..., dar violenţele, pietrele aruncate, spargerile, jafurile sunt manipulate şi dorite tocmai pentru a compromite mesajul patriotic. Cei care au ieşit spontan în stradă au ieşit că nu mai pot suporta ce li se întâmplă, dar aceste lucruri sunt bine ştiute şi nimeni nu e surprins de manifestaţii. Dar pentru a le compromite, unii încep să spargă câteva geamuri, ca să aibă jandarmii motiv să-i căsăpească pe cei de bună credinţă. „Infiltraţi” au fost şi vor fi întotdeauna, peste tot.
• Când crezi că poezia „Să nu vă fie frică” va deveni cântec?
Mi-e, nu ştiu cum să zic, „să nu vă fie frică” când ştiu că, până la schimbări definitive – dacă vor avea loc vreodată, sunt necesare eforturi şi sacrificii mari. Şi totuşi, dacă nu facem nimic, nu merităm nimic mai bun şi atunci nu avem dreptul să ne plângem! Promit să fac cât mai urgent şi melodia la acest text!!!
Sursa, Jurnalul National
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu